Home News OCTOCON, the Irish National Science Fiction Convention : Dublin, 9th – 11th...

OCTOCON, the Irish National Science Fiction Convention : Dublin, 9th – 11th of October 2015

18
0

Octocon 2015 A5

Octocon is the name given to the National Irish Science Fiction and Fantasy Convention, held (almost) annually in October.

1989/1990: The convention was initiated by members of the Irish Science Fiction Association, and named by artist Peter McCanney who created the convention’s first logo.

The Golden Blasters are the National Irish Science Fiction Awards for short science fiction, fantasy or horror films. Submissions can and have come from anywhere in the world, and the winners are selected by audience vote and a panel of judges. The awards now include the Golden Blaster, The Silver Blaster and the award for the best script.

The next Octocon is scheduled to be held at the Camden Court Hotel in Dublin City Centre on the 9–11 October 2015.

27042013ceimages

Guests of HonourMaura McHugh and Emma Newman

Guests : Paul Bolger, Michael Carroll, Rob Curley, Celine Kiernan,  Ruth Long , Oisín McGann , C.E. Murphy,  Alan Nolan, Peadar Ó Guilín, Paul Anthony Shortt.

Programme

Friday October 9th 2015

6:00 PM

Opening Ceremony

Ceremony 15 mins – A. Tivoli/Yeats

6:15 PM

Icebreaker

Other 45 mins – A. Tivoli/Yeats

7:00 PM

Ireland as a location

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Forced Socialisation: Promotion in the Age of Social Media

Panel 60 mins – C. Gaiety

7:30 PM

A Drink to Fans

Event! 30 mins – The C. Central Bar and Bistro

8:00 PM

Golden Blasters

Event! 140 mins – A. Tivoli/Yeats
Bodily Autonomy in YA

60 mins – C. Gaiety

9:00 PM

Your Fave is Problematic 

Panel 60 mins – C. Gaiety

Saturday October 10th 2015

10:00 AM

Bad Advice

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
2015 Video Game Round-Up

Panel 60 mins – B. Abbey
Icebreaker

Other 60 mins – C. Gaiety

11:00 AM

Mad Shaming

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Art In Practice

Panel 60 mins – B. Abbey
Study Into the Historical Impact of Time Travel

Panel 60 mins – C. Gaiety

12:00 PM

Writing RPGs – Roll 20 for Intrigue

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
My Parents Let Me Watch WHAT?!!

Panel 60 mins – B. Abbey
Discovering Mervyn Wall

Panel 60 mins – C. Gaiety

1:00 PM

They shoot collaborators, don’t they?

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
World War 1 & Speculative Fiction

Panel 60 mins – B. Abbey
As the creator Intended?

Panel 60 mins – C. Gaiety
Getting Unstuck Workshop With Peter Newman

Workshop 60 mins – D. Pavillion

2:00 PM

Guest of Honour Interview – Emma Newman

 Talk 60 mins – A. Tivoli/Yeats

3:00 PM

Has Storytelling In Video Games Stagnated?

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Historical Inaccuracies.

 Panel 60 mins – B. Abbey
Dublin in 2019: Standing on the Shoulders of Giants

 Panel 60 mins – C. Gaiety
Cosplay Photo Booth

Other 120 mins – D. Pavillion

4:00 PM

Aural Fiction 

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
…I’ll Print My Own Book!

Panel 60 mins – B. Abbey
Star Wars: The Fans Awaken

Panel 60 mins – C. Gaiety

5:00 PM

The Psychology of Sci-Fi Horror

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Local Heroes: UK-and-Irish-Made Comics from From Victor to Viz.

Panel 60 mins – B. Abbey
Genderqueerness as a Marker of the Other

Panel 60 mins – C. Gaiety

6:00 PM

Late Night Panel: Sex & Sexuality In Games

Panel 60 mins – B. Abbey
Tea and Jeopardy Live Show

Event! 60 mins – D. Pavillion

7:00 PM

The Vault of Horror

Event! 90 mins – A. Tivoli/Yeats
Late Night Panel: Sex In Fiction/Erotica

Panel 60 mins – B. Abbey
Wibbily Wobbly Timey Wimey [details]

Event! 120 mins – C. Gaiety

8:00 PM

Late Night Panel: Sex Work In Genre Fiction

Panel 60 mins – B. Abbey

9:00 PM

The Time Traveller’s Ball

Evening Event 240 mins – A. Tivoli/Yeats
Late night RPG

60 mins – B. Abbey

Sunday October 11th 2015

10:00 AM

The Sunday Morning Panel

60 mins – D. Pavillion

11:00 AM

Renewal! How Do You Modernise A Genre?

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Bi Representation in SF/F

Panel 60 mins – B. Abbey
Fear and Writing [details]

Workshop 120 mins – C. Gaiety

12:00 PM

Death and The Discworld

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Military SF

Panel 60 mins – B. Abbey
Using Fan Fiction To Explore Marginalised Identities

Panel 60 mins – D. Pavillion

1:00 PM

Guest of Honour interview – Maura McHugh 

Talk 60 mins – A. Tivoli/Yeats

2:00 PM

A Fantasy of My Own

60 mins – A. Tivoli/Yeats
Environmental Dystopia

Panel 60 mins – B. Abbey
I Miss Star Trek

Panel 60 mins – C. Gaiety

3:00 PM

Irish Mythology And Its International Spread

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Transformative Works

Panel 60 mins – B. Abbey
Dublin 2019: Bribing You With Cake

Event! 60 mins – C. Gaiety

4:00 PM

How Old is Young Adult

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Readings from our Authors featuring Planetfall by Emma Newman

60 mins – B. Abbey
The Third Golden Age of Television [details]

Panel 60 mins – C. Gaiety

5:00 PM

Octocon @ 25 !

Panel 60 mins – A. Tivoli/Yeats
Practical Magic: Perspectives of Pagans, Gamers, and Fantasy Authors

Panel 60 mins – B. Abbey

6:00 PM

Upcoming Events

Panel 15 mins – A. Tivoli/Yeats

6:15 PM

Closing Ceremony

Ceremony 45 mins – A. Tivoli/Yeats

The Organizing Commitee: Chairperson – Gareth KavanaghTreasurer – JCProgramme – James Brophy, PRO & Social Media Manager : Janet O’ Sullivan, Venue co ordinator : Pat Maher.

Venue : Camden Court Hotel, Lower Camden Street, Dublin 2

http://2015.octocon.com/

https://www.facebook.com/octocon

https://twitter.com/Octocon?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

Previous articleThe 16th Swedish Fantastic Short Story Contest – Ahrvid Engholm (Sweden)
Next articleTALOS, the Science Fiction Theatre Festival of London : Saturday, October 24th – Sunday, October 25th, 7.30PM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.